preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PLAVA EKO-PATROLA
Autor: Ivana Križanac, Snježana Paškalin, 24. 3. 2021.

 

U organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta „Plava Eko-patrola“ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“ 24. ožujka 2021. godine u Osnovnoj školi Murterski škoji u Murteru održana je završna konferencija projekta „Plava Eko-patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama“. Završnom konferencijom ukratko je predstavljen projekt od samog početka, istaknuti su glavni rezultati projekta te je zajednički oslikana Frendovska klupa koja će služiti kao stalni podsjetnik na projekt i važnost njegove održivosti.  


Na konferenciji su sudjelovali predstavnici djece-patrolaša iz osnovnih škola koje su sudjelovale u provedbi projekta (OŠ Brodarica, OŠ Murterski škoji-Murter, OŠ Pirovac, OŠ Primošten, OŠ Rogoznica, OŠ Vjekoslav Kaleb-Tisno i OŠ Vodice), lokalni koordinatori koji su vodili djecu-patrolaše kroz edukativne radionice, ravnatelji uključenih škola te predstavnici roditelja i volontera na projektu. Uz njih, na završnoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici nositelja i partnera na projektu.

 

Nakon uvodne riječi domaćina, predstavljen je kratki film s presjekom cijelog projekta „Plava Ekopatrola“, a nakon čega su Luka Ježina kao predstavnik Općine Murter-Kornati i Ivana Finka, ravnateljica OŠ Murterski škoji, istaknuli značaj ovog projekta, kako za sam Murter i Šibensko-kninsku županiju, tako i za nove generacije ekopismene i o održivosti osviještene djece.

https://youtu.be/uCisKrmRlzY

Krešimir Crljen, lokalni koordinator OŠ Primošten, podijelio je svoje iskustvo o provedbi projekta, naglasio oduševljenost djece s projektom te istaknuo njihovo željno iščekivanje za nastavkom aktivnosti opisanih u priručniku „Plava Eko-patrola“. Kao koautorima priručnika, svakom lokalnom koordinatoru svečano je uručen primjerak „Plave Ekopatrole - priručnika za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj“ kao jednog od glavnih rezultata projekta.

 

Za sam kraj, djeca-patrolaši su pozvana da zajednički oslikaju posljednju klupu koja će stajati ispred „Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije“, obnovljenog i adaptiranog kroz projekt. Ostale Frendovske klupe postavljene su u svih sedam Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

  „Ovo je samo formalni završetak projekta Plava Eko patrola“ naglasile su voditeljica projekta Ivana Marin i koordinatorica projekta Mirta Srdarev koje vjeruju u njegovu održivost te nadodale: „500 tiskanih primjeraka priručnika Plave Eko-patrole podijeljeno je od Dubrovnika do Istre te vjerujemo da će pružiti dobar primjer za pokretanje edukacijskog programa Plave Eko-patrole i tako potaknuti ponajprije djecu, a posredno i odrasle na zaštitu prirode i okoliša te djelovanje po principima održivoga razvoja.“ Koordinatorica projekt, Mirta Srdarev. „Naš projekt je startao sa grupicom od 20 djece patrolaša iz Murtera i narastao na 162 djece koja su sudjelovala u ovom projektu. Metaforički rečeno, posadili smo preko 160 sjemenki, a tko zna kolika šuma malih patrolaša nas čeka u budućnosti.“ Voditeljica projekta, Ivana Marin. Projekt Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. i trajao 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarskohrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn. 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju