preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava u Šibenik Područne Škole Grebaštica

26. siječnja 2022.  učenici 2. i 4.g odradili su drugu terensku nastavu u Šibeniku s vjeroučiteljicom Marijanom Martinović i učiteljicom Marijom Plavčić.


Učenici su u sklopu Erasmus projekta „Soft skills for better life” čitali lektirno djelo Carla Collodia, Pinokio. Lektiru su protresli uzduž i poprijeko, te se dotaknuli svih bitnih djelova kroz zanimljivu radionicu u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.


Terenska nastava nastavila se u u samostanu sv Frane do kojeg smo stigli kroz Perivoj Roberta Visianija u kojem se krije uvećana knjiga Flora Dalamtica, čiju su važnost uvidjeli i učenici.

Pronašli smo i osim onog svima poznatog Sv. Mihovila na Gradskoj knjižnici, jednog skrivenog u parku, koji je u proljeće i ljeto dobro sakriven iza zelenila.

U crkvi Sv. Frane koja se nalazi u sklopu Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića svećenik nam je približio važnost svetišta, samostana i crkve. Divili smo se orguljama, a kasnije našli i ulicu Petra Nakića, graditelja orgulja.

Zatim nas je svećenik proveo kroz samostansku knjižnicu. Jednu od najvrijednijih u Hrvatskoj s oko 10 000 knjiga, pergamenama, inkunabulama, prvotiscima i mnogim drugim vrijednim knjigama.

Imali smo jedinstvenu priliku vidjeti Bibliju pisanu na pergameni (koži), te kodeks u kojem se nalazi nadaleko poznata Šibenska molitva.

Biblija

 

Šibenska molitva

U šetnji gradom podignuli smo pogled i vidjeli mnogo detalja i dijelova povijesti za koje nismo znali. Ponovili smo znanje o Katedrali sv. Jakova, mahnuli Jurju Dalmatincu i prošetali do kuće Vinka Nikolića gdje nam je Ante Antunović, učenik 4. razreda pročitao njegovu pjesmu.


Terensku nastavu smo završili na maketi Šibenika gdje smo pronašli sve bitne znamenitosti koje smo posjetili, ali i one koje nismo stigli, te ih ostavili za neke toplije dane.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju