preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

eSigurnost

 

Virtualna učionica 

Kako se primjereno, odgovorno

i sigurno koristiti internetom!

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet benediktinkama i crkvi sv. Nikole
Autor: Autorizirani korisnik iz druge škole , 10. 12. 2014.

 

 

Dana 18.11.2014. šest osmašica odabranih za školski projekt zajedno s našim vjeroučiteljima kroz šetnju našim gradom upoznali su benediktinski samostan Sv. Luce i crkvu sv. Nikole na obali te otkrili mnogobrojne palače grada koje imaju svoje grbove na pročeljima.


Kroz crkvu sv. Nikole nas je ljubazno provela voditeljica Justina. Taj svetac je biskup, zaštitnik pomoraca i putnika te se stoga i nalazi u blizini mora, iako se s mora ne vidi, jer je zaklonjena zgradom Šibensko-kninske županije. Kasetni drveni strop najvrjedniji je inventar ove crkve, ali još čeka sredstva za obnovu. Crkva je u cjelosti pod zaštitom Državnog zavoda za kulturnu spomeničku baštinu. U njoj se misa ne služi redovito, već samo nekoliko puta godišnje: za blagdane sv. Nikole, naslovnika crkve i Gospu od dobrog savjeta, čiji se oltar nalazi u crkvi. Posebno se u tim prigodama na misi okupljaju djeca koju odrasli dovode na blagoslov jer je sv. Nikola zaštitnik djece.

Crkvu i muzej sv. Luce pokazale su nam časne sestre Hilda i Fortunata. Druge sestre nismo vidjele jer su benediktinci više zatvoreni crkveni red, usmjereni na život i rad unutar samostana. Nekoć su benediktinci bili jedini nositelji pismenosti i kulture i to od šestog do dvanaestog stoljeća. Zato se i uvođenje Hrvata u zajednicu europskih naroda ostvarilo upravo preko benediktinaca. Oni su uz obalu i na otocima imali četrdesetak samostana do jedanaestog stoljeća. Osobito su važni i za naš grad jer uz njih se vežu njegovi početci. Muški samostan nalazio se na ulasku u kanal sv. Ante gdje je tvrđava sv. Nikole, a u gradu su djelovala tri ženska samostana. Dva su ukinuli Francuzi za vrijeme Napoleona, a treći je ostao do danas. Benediktinaca je u Hrvatskoj danas malo pa smo upravo stoga i ponosni da se jedan od njihovih malobrojnih samostana nalazi u našem gradu i da smo ga već u nekoliko navrata posjetili.

Robert ŠimićPriloženi dokumenti:
aa_za_web_skole.jpg (515.15 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju