2020-07-03 21:08:00

"Svijet bez otpada" -Big Belly - Šibenik Zero Waste City

U sklopu projekta Šibenik Zero Waste City koji je proveden u suradnji sa Zeleni grad Šibenik i JU Tvrđava kulture Šibenik, 3.7. su u Šibeniku otvorena tri pametna kontejnera. Učenice OŠ Brodarica Lea Knežević i Kate Zorzeti iz 5b r. su ostvarile vizualni identitet kontejnera svojim kreativnim likovnim radovima. Oslikani pametni kontejneri tzv. Big Bellyji su postavljeni na tri lokacije duž rive,od trafike na početku do biskupove palače. Cilj projekta je osvijestiti građane na održivo gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša, ovakvi  samoodrživi kontejneri na principu sunčeve energije se nalaze diljem Europe.

Osnovnoškolci Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti na najkreativniji su način nactali svoju viziju svijeta bez otpada te su danas, uz dogradonačelnika Šibenika Paška Rakića i predstavnicu Zelenog grada Šibenik Ivanu Spahiju, sudjelovali na postavljanju Big Belly kontejnera na šibenskoj rivi. 

- Volim promatrati Šibenik dok šećem plažom i upravo tada zamišljam i svoj grad i cijeli svijet kako bi izgledao bez otpada. Za izradu crteža trebala su mi tri dana, a odabrala sam tempere jer s njima najviše volim raditi - rekla je učenica Osnovne škole Brodarica Kate Zorzetti. 

Njen crtež, kao i onaj učenika Osnovne škole Faust Vrančić Roka Bačelića-Medića, izabrani su kao najbolji među brojnim pristiglim radovima, od strane žirija koji su činili predstavnici sudionika na projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih Mladi u EU), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik). 

"Hvala vam što držite Šibenik čistim"      

Osnovna škola Brodarica