2021-12-10 20:22:00

KRENULA "NOVA": PLAVA EKO- PATROLA

U petak, 10 12. 2021. održana je prva radionica Plave EKO-patrole, "Hrana i održvost" Zbog epidemioloških mjera, "patrolaši " su iz 7a razreda.

Ciljevi radionice:

Aktivnost 1. - Potaknuti na razmišljanje van okvira i razmišljanje o dugoročnosti  posljedica te zainteresirati za temu radionice. 

Aktivnost 2. - Potaknuti na timski rad i smišljanje kreativnih rješenja.

Aktivnost 3. – Timski rad, funkcioniranje u vremenskim okvirima te produbljivanje  znanja i interesa za hranu koju kupujemo i jedemo. 

Aktivnost 4. – Potaknuti na konzumiranje raznolike hrane, te povećanje znanja o  važnosti polikulture spram monokulturi. 

Aktivnost 5. – Proaktivnost te poboljšanje komunikacijskih i istraživačkih vještina.

Aktivnost 6. – Pružiti primjer aktivnosti koje doprinose održivosti hrane i  potaknuti ih na usvajanje u svakodnevnom životu 

 

 

„Patrolaši“ su se podijelili u dvije grupe, zanimljivo cure i dečki. Da odmjere „ snage“ i natjecateljski duh. Zatim je svaka grupa  dobila štap, koji trebaju zajedno spuštati do poda s tim da svi prsti trebaju biti na štapu, a potom samo jedan. To im je bilo posebno zanimljivo, a stvoren je timski duh – koji će im pomoći u sljedećoj aktivnosti: Nemogućoj misiji.

Navedena aktivnost ima više dijelova:

Izvući namirnice iz papirnate vrećice utvrditi iz koje države dolazi namirnica i koliko kilometara je udaljena od nas složiti namirnice po udaljenosti na crtu kilometara osmisliti neko jelo s 2 vrste sezonskog VOĆA i 3 vrste POVRĆA, te mu dati naziv. Tanjur s izabranom hranom nacrtati, ali  jedna od namirnica na tanjuru treba biti crvene boje popuniti križaljku o hrani i otkriti traženi pojam

Sve su uspješno odradili na opće zadovoljstvo i smijeh. A neki od slogana su:

UKUSNO I ZDRAVO ZDRAVLJE NA STOL VOĆE I POVRĆE JE SNAGA ŽIVOTA ONO SI ŠTO JEDEŠ važno je da shvate koliko je ljudi iz cijelog svijeta uključeno da bismo  danas jeli svoj doručak, koliko hrana koju jedemo dolazi iz raznih dijelova svijeta, te  koliko neke namirnice moraju prijeći kilometara da bi došle do nas što sa sobom  povlači veliku emisiju CO2 i velik ekološki otisak. Rješenje: kupovati sezonsku hranu –a još bolje mogu kupovati lokalno, jesti kvalitetniju hranu, svjesno sudjelovati u  smanjenju ekološkog otiska hrane te, poduprijeti lokalnu ekonomiju. Iza formule  2+3 krije se sadržaj njihovog tanjura – svaki dan bismo trebali jesti dvije porcije  voća i tri porcije povrća.  najlakše je bilo odabrati namirnice, a malo teže nacrtati i osmisliti slogan, ali je sve uspješno odrađeno.

      Smrdi – Užasno smrdi 

     U žargonu često možemo čuti frazu „Tu nešto smrdi“ za nešto što je nelogično       i iza  sebe krije još nešto. Ta fraza, poslužila nam kao uvod za otkriće                    šokantnih  nelogičnosti o hrani.

„Patrolašima“ je pročitana priča o super namirnici – Kvinoja. A zatim su trebali promisliti i utvrditi  uzroke potražnje za tom namirnicom i zašto je stanovnici Anda više nisu mogli konzumirati.

Uspjeli su pronaći uzroke, uz malu pomoć koordinatorice.

I na kraju,  aktivnost koja je poznata kao varijanta igre Dan-noć.  „Patrolaši“ predstavljaju voće i povrće u 5 različitih vrtova. Neki  vrtovi imaju raznolikog voća i povrća, dok su drugi manje raznoliki. Svakom  „patrolašu“ je podijeljen papirić na kojem je popis vrtova, te voća, odnosno povrća  kojeg predstavljaju u svakom. Vrtove napadaju različiti nametnici.

     Svi oni koje je  neki nametnik napao moraju ostati u čučnju nakon što                 ponovno svane dan. Nakon što smo prošli sve vrtove i izgovorenih  dan-noć, svi oni koje je nametnik napao, moraju ostati u čučnju. One koji  su „preživjeli“ govore koje voće ili povrće su predstavljali.  

Raspravom smo utvrdili kako trebaju izgledati naši vrtovi i zašto – te , Zbog čega je dobro jesti raznoliko?

Prema riječima, "patrolaša" mnogo su naučili i super su se zabavili.

Neke od aktivnosti, pogledajte u priloženim dokumentima.

 


Osnovna škola Brodarica