2013-11-21 20:01:40

Likovne radionice

Naša škola već četvrti put sudjeluje u Comenius projektima Agencije za mobilnost i programe EU. Ovog puta riječ je o projektu What is g(r)o(w)ing on?

Cilj projekta je upoznavanje biljnih vrsta Europe kroz predstavljanje biljaka, podizanje razine ekološke svijesti, očuvanje prirodnih resursa, uočavanje sličnosti i razlika te uzročno posljedičnih veza biljnog svijeta i prirodno-geografskih obilježja, klime, tradicije…

Tijekom dvije godine koliko projekt traje, učenici izvršavaju različite zadatke istražujući i proširujući svoje znanje o biljkama svog kraja, a isto tako se upoznaju i s biljkama drugih dijelova Europe kroz radove prijatelja koji s nama sudjeluju u projektu.

Posebna zanimljivost projekta bila je tema Biljke u likovnoj umjetnosti. Zadatak nam je bio koristiti biljke kao motiv za likovni rad ili izrada likovnog rada od biljaka. U tu svrhu organizirali smo nekoliko likovnih radionica za učenike u školi, ali i izvan nje. Radionice su se odvijale kroz mjesec studeni, a u njima su sudjelovali učenici petih i šestog razreda naše škole. Voditelji radionica bili su ljudi iz našeg okruženja kojima je to poziv, ali i oni kojima je umjetnost samo hobi. Cilj je bio u učenicima probuditi ljubav prema likovnom izražavanju u tehnikama koje oni u tako kratkom vremenu mogu savladati.

RADIONICA

 Učenici su sudjelovali u likovnoj radionici u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Voditeljica radionice bila je gđa. Zdenka Bilušić, inače voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih, koji djeluje pri knjižnici.

Učenicima je predstavila knjigu s crtežima biljaka, upoznala ih s likom  Roberta Visiania, poznatog šibenskog liječnika i botaničara i njegovim najpoznatijim djelom Flora Dalmatika.

Zadatak je bio pažljivo promotriti biljku i nacrtati je sa što više detalja, najprije u olovci, a onda rad dovršiti u tehnici akvarela. Učenici su promatrali i crtali biljke iz našeg okruženja, znači tipične mediteranske biljke (maslina, lovor, tršlja, hrast crnika, oleandar, tetivka, ružmarin i sl.). Po završetku radionice u školi smo se upoznali i s latinskim nazivima biljaka,a radovi su danas izloženi u učionici prirode.

2. RADIONICA

 

   U ovoj radionici biljka nije bila motiv već sredstvo za rad. Radionicu u školi  vodila je gđa Janja Parać, po struci kozmetičarka, zaposlena u Obrtničkoj školi u Šibeniku. Svoju ljubav prema likovnom izražavanju ostvaruje kroz svoj hobi, izradu slika od suhih latica, lišća travki i drugih darova prirode.

  Nakon što su brali pa onda prešali biljke učenici su izrađivali bookmarke (straničnike) s motivima napravljenim od suhih latica, listova i drugih dijelova biljke.

Nastale radove poslat ćemo u božićnim poklon paketima školama koje zajedno s nama sudjeluju u ovom Comenius projektu, a dio njih bit će ponuđen i na prodajnoj izložbi u školi.

 


Osnovna škola Brodarica