2016-06-06 20:48:00

Razvojni ciklus komarca II

Učenici naše škole su i ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (Željko Huljev, dr. med., spec. epidemiologije) naučili na koji način smanjiti rizik od infekcija koje se prenose komarcima...

... kao što su infekcije virusom Zapadnog Nila, denga virusom, zika virusom i slično. 

Osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene individualne zaštitne mjere su: primjena repelenata (sredstava koja odbijaju komarce na otkrivenim dijelovima tijela), izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, korištenje odjeće dugih rukava... Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla na raznim nakupinama vode u našem okolišu.

Nakon uvodnog razgovora, učenici su pogledali kratki film o razvojnom ciklusu komarca, prepoznavali različite razvojne stadije na prirodnom uzorku kojeg smo imali, iznosili svoja vlastita iskustva i spoznaje o infekcijama koje prenose komarci, a njima su poznate. Na kraju sata dobili su letke u kojima mogu pročitati kako se zaštititi od infekcija koje prenose komarci te kako sigurnije putovati u tropska područja.

 


Osnovna škola Brodarica