2019-05-02 17:45:00

Utjecaj šećera na naš organizam

 

Učenici sedmih i osmih razreda su koristeći istraživački pristup i uz suvremene nastavne metode  upoznali kakve štetne učinke na naše zdravlje ima pretjerana konzumacija šećera.

Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi. Moderni način prehrane i prerade namirnica doveo je do toga da u razvijenim europskim zemljama djeca konzumiraju previše dodanog šećera, koji čini od 16,5% do čak 25,6% dnevnog kalorijskog unosa. Dodani šećeri nisu samo prazne kalorije koje zauzimaju mjesto nutritivno bogatoj hrani, već mogu imati druge štetne učinke na organizam, a oni su ovisni o dozi.

 

Važno je naučiti čitati deklaracije i razumjeti pod kojim se sve nazivima skriva dodani šećer.

Povratak pravoj, izvornoj hrani najsigurniji je način da izbjegnemo unos štetnih šećera i organizmu pružimo obilje raznolikih nutrijenata važnih za funkcioniranje, rast i razvoj.

Ishodi učenja:

-      izračunati maseni udio šećera u soku

-      usporediti masene udjele šećera u sokovima

-      prepoznati kvalitetan prehrambeni proizvod

-      izračunati indeks tjelesne mase

Aktivnosti učenika:

 Učenici su istražili ponudu sokova u trgovini, zabilježili nutritivne vrijednosti     pojedinih  sokova, samostalno su rješavali zadatke s radnog listića u kojima su   trebali primjenjivati znanja iz kemije (izračunavanje masenog udjela),     matematike (proporcionalnost, postotni račun) i informatike (grafički su prikazali prikupljene podatke). Istražili su kako konzumacija nezdrave hrane (između ostalog šećer u hrani) utječe na poremećaje u prehrani i pojavnost ostalih bolesti kao posljedice toga. Rezultate rada prikazali su pomoću padleta. Pomoću svojih pametnih telefona izračunali su svoj indeks tjelesne mase koristeći kalkulator za izračun na stranici http://www.mef.unizg.hr/if/alati/racunala/skripte/i_mase.htm 


Osnovna škola Brodarica