2019-10-28 13:58:10

Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj i akcija "Zasadi drvo, ne budi panj" u PŠ Grebaštica

 

U sklopu građanske inicijative Dani kolektivne sadnje u Hrvatskoj i projekta  "Zasadi drvo, ne budi panj", od 25.102019.- 28.10.2019. učenici i djelatnici PŠ Grebaštica  su posadili 4 sadnice u školskom vrtu.

 

Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća sa sloganom "Zasadi drvo, ne budi panj" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Cilj ove inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila.

Dobrobit ove inicijative prepoznali su i učiteljice i učenici 1.- 4.g razreda PŠ Grebaštica pa su, uz pomoć Grada Šibenika  koji je donirao 3 sadnice (zahvaljujemo im od srca), posadili 2 sadnice mandarine, 1 sadnicu lovor višnje i 1 sadnicu šipka koji je donirala jedna mještanka Grebaštice. Svima im iskreno zahvaljujemo! 

Ovom akcijom smo naučili i ponovili gradivo Prirode i društva - radovi u vrtu i proces sadnje. Prvo smo pripremili zemlju - iskopali rupe, najviše uz pomoć tete Drage....

... zatim pognjojili (ponovili što znamo o važnosti kompostiranja) i  sve je bilo spremno za sadnju...

Nakon postavljanja sadnica na prikladna mjesta u školskom vrtu...

 

....sve smo dobro zalili vodom... 

 

... i na kraju zakopali (taj nam je dio bio najzanimljiviji  ) ...

...te opet zalili...

"Lijepo smo se zabavili, družili i  ponešto naučili.", rekli su učenici. Zadovoljni učinjenim i u nadi da će nam sadnice lijepo rasti i ubrzo dati plodove, obećali smo da ćemo ih svi njegovati i redovito brinuti o njima.

Zaključili smo da je ovo odlična, hvalevrijedna  akcija te se nadamo da će se ponoviti i sljedećih godina i to u barem duplo većem broju sadnica i većoj angažiranosti cijele zajednice. 


Osnovna škola Brodarica