2019-12-09 17:22:57

U PŠ Grebaštici obilježen Školski medni dan

9. prosinca 2019., povodom obilježavanja Sv.Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u PŠ Grebaštici obilježen je Školski medni dan. 

Već drugu godinu zaredom OŠ Brodarica i  PŠ Grebaštica sudjeluju u provedbi programa Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka, projekta kojeg provode Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

9. prosinca 2019., povodom obilježavanja Sv.Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, obilježili smo i mi Školski medni dan te su ovom prigodom, kao i lani, prvašićima PŠ Grebaštica podijeljeni poklon paketi sa staklenkom meda dalmatinskog proizvođača, slikovnica o pčelarstvu te promotivni materijal Med hrvatskih pašnjaka.


Cilj provođenja ovog programa prvenstveno je oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te davanje podrške razvoju malog poduzetništva u RH.

Današnja je akcija razveselila 5 učenika 1.G razreda. Svi su dobili poklon pakete koji su sadržavali staklenku meda lokalnog proizvođača meda, OPG „Peran“, edukativnu brošuru (slikovnicu) o pčelarstvu  „Pčelica Jelica i medo Edo“ te promotivni letak ”Med hrvatskih pčelinjaka”.

Uz slatke darove te degustaciju meda direktno iz pčelinjih saća, mogli su uživati i u zanimljivom predavanju pčelara Bože Vlastelice, inače i djelatnika OŠ Brodarica škole, o pčelama i medu.

Donio je mnoštvo predmeta koji se koriste u pčelarstvu (košnicu, saće, vosak, zaštitnu odjeću, vosak, dimilicu s mjehom). Učenici su pogledali edukativnu prezentaciju te sudjelovali u radionici o važnosti i značaju pčelarstva, pobliže su se upoznali sa zanimanjem pčelar i na par minuta i sami postali mali pčelari tako što su isprobali neobičnu zaštitnu odjeću koju pčelari nose.

 


Osnovna škola Brodarica