2020-04-27 13:37:20

Dani medijske pismenosti na daljinu

Kojim izvorima na internetu vjerovati? Kako procijeniti je li neka stranica vjerodostojna? Što je to propaganda, koje vrste propagande postoje te koje su najčešće propagandne tehnike? Koja su pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu? Društvene mreže i influenceri? Na ova i brojna druga pitanja pronađite odgovore u sljedećim video lekcijama.

U sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu pogledajte sljedeće video lekcije  te pokušajte uočavati i razlikovati lažne internetske vijesti te        razvijati kritičko mišljenje i razlikovanje vjerodostojnih i nevjerodostojnih izvora na internetu. To  je jedna od vještina medijske pismenosti  koje su u kriznim situacijama osobito važne.

 1. Kojim izvorima na internetu vjerovati? Kako procijeniti je li neka stranica vjerodostojna?  U video lekciji “Provjera sadržaja na internetu” učenici će dobiti upute za vrednovanje   internetskih stranica. U sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu ovu video lekciju  pripremila je prof. Mirena Maljković.

https://www.medijskapismenost.hr/video-lekcija-provjera-sadrzaja-na-internetu/


2. U video lekciji, koju je na temelju materijala ‘fake or fact: uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice’ pripremila dr.sc. Anita Tufekčić, učenici će   saznati što je propaganda, koje vrste propagande postoje te koje su najčešće    propagandne tehnike.
https://www.medijskapismenost.hr/video-lekcija-tehnike-propagande/


3. Video lekcija koju je u sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu pripremila Mateja         Paradžik, posvećena je temi    novih medija i društvenih mreža, s fokusom na YouTubeu i YouTuberima, odnosno njihovom utjecaju na djecu i mlade.
https://www.medijskapismenost.hr/video-lekcija-sto-da-radim-bez-jutjubera/


4.  UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE I POJAM LJEPOTE DANAS
https://www.medijskapismenost.hr/utjecaj-drustvenih-mreza-na-mlade-i-pojam-ljepote-danas/


5.  Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu
https://www.medijskapismenost.hr/video-lekcija-pravila-lijepog-ponasanja-i-komuniciranja-na-internetu/


6. Deveto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI trebalo se održati  od 20. do 24. travnja, no zbog okolnosti s koronavirusom festival je odgođen za jesen, od 5. do 9.           listopada 2020. Ipak je i ovaj tjedan posvećen festivalskim filmovima za djecu: u sklopu          programa KIKI U KARANTENI na Facebok stranici KIKI festivala objavljuju se poveznice na        filmove koji su se proteklih osam sezona prikazivali na kino platnu.
https://www.medijskapismenost.hr/kiki-u-karanteni-festivalski-filmovi-za-djecu-online/?fbclid=IwAR3gl37vd0Z62DkM-_dmhrAOF7lPCkjVRuRxg2Qn8vbXG3BVZnxiqyKEk5w

 

 

 


Osnovna škola Brodarica