preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

eSigurnost

 

Virtualna učionica 

Kako se primjereno, odgovorno

i sigurno koristiti internetom!

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica u PŠ Grebaštica: Izrada jednostavnijih hranilica za ptice
Autor: Sanja Gaćina, 10. 2. 2021.

Još jednom su učenici 2. i 4.g PŠ Grebaštica pokazali  kao pravi ljubitelji prirode, kao pravi mali ekolozi. Unatoč hladnoći, 1.2.2021. i 8.2.2021. na satovima Izvannastavnih aktivnosti u sklopu Eko grupe, održali smo radionicu Izrada jednostavnijih hranilica za ptice.


Kao uvod smo imali razgovor o pticama, podsjetili smo se koje su ptice stanarice, načini na koji one pronalaze hranu zimi  i kako mi možemo pomoći pticama stanaricama da prezime.

 

Naučili su da pticama dajemo isključivo neprerađenu hranu - različite sjemenke, orašaste plodove, voće, ostatke povrća i masnoće koje su im jako bitne zimi. Ako dajemo orašaste plodove, na proljeće ih moramo obavezno usitniti jer ptice tada hrane i svoje mlade. Masnoće koje možemo koristiti su svinjska ili goveđa mast, te maslac od kikirikija.

 

Za izradu hranilica naveli smo isključivo ideje koje je veoma lako samostalno napraviti, bez alata ili previše materijala. Ali ako netko ima volje napraviti drvenu hranilicu, neka ostavi prirodnu boju drveta. Iako vesele jarke boje lijepo izgledaju, u stvarnosti plaše ptice. Veća je vjerojatnost da ćete ih privući prirodnim bojama i materijalima koji se uklapaju u okoliš.

Hranilica se može izraditi i tako da mast pomiješajte sa sjemenkama i oblikujte kuglice koje ćete postaviti na grane u mrežicama. Kikiriki je također prikladna hrana, ali nipošto prženi i slani.

Naveli smo još neke primjere „prirodnih“ hranilica. Voće možemo iskoristiti za jednokratne hranilice i to tako da ih postavimo zajedno sa sjemenkama na stabla.  (jabuke, kora naranče ili izdubljena bundeva napunjene sjemenkama).

Mi smo danas odlučili napraviti jednostavne hranilice. Koristili smo kartonske role od WC papira (prisjetili smo se da na taj način recikliramo papir i čuvamo prirodu). Premazali ih svinjskom mašću i posuli sjemenkama (pšenica, i mješavina za ptice).

 

Vezali smo hranilice konopom od prirodnih materijala koji se može reciklirati, ali nije teško niti kasnije pokupiti konopčiće sa stabala. 

 

Nakon što smo postavili hranilice na stabla u školskom dvorištu i školskom masliniku PŠ Grebaštice , na nama bilo samo da pričekamo nekoliko dana dok ih ptice ne otkriju. 

Otkrili smo da ima zaista mnogo načina za izradu hranilica, samo je potrebno upotrijebiti  maštu i kreativnost. Imate ćete lijepe prizore kroz svoj prozor dok promatrate koje ste ptice privukli, a one će lakše preživjeti zimu.

 

(Dio ideja za izradu hranilica preuzeli smo od Planinarsko ekološke udruge Stribor. Zahvaljujemo im i mi i ptičice od srca.)

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju