preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

eSigurnost

 

Virtualna učionica 

Kako se primjereno, odgovorno

i sigurno koristiti internetom!

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ŠAH
Autor: Marina Nadoveza, 6. 2. 2017.

Drevna igra, šah, poznata kao igra kraljeva, zabavljala je igrače stotinama godina. Šah je jedna od najpoznatijih igara na svijetu, rasprostranjena od Srednjeg Istoka, Azije, Europe, do Sjeverne Amerike. Ako ste oduvijek željeli naučiti ovu igru, no bili pokolebani  pravilima, opustite se. Mnogi mise da je šah vrlo kompliciran, no istina je da nije ni malo teži od mnogih drugih igara za savladati. 

Danas nas je svojim posjetom počastio gdin. Boris Jurić. Nakon kratkog upoznavanja djeca su i sama poželjela okušati se u čarima kognitivne igre. 


Šahovska igra jedna je od najstarijih društvenih igara koja svoje korijene vuče iz Indije u 6. st. Nakon Indije šah se proširio na arapski poluotok, a u 8. stoljeću počinje širenje ove veličanstvene umne igre u Europi. Svoj konačan oblik sa današnjim pravilima dobiva u 16. stoljeću za.  Prvi zapisi o šahovskim figurama na tlu današnje Hrvatske potiču iz Zadra.

Šah je nemoguće točno definirati zbog njegove kompleksnosti, ljepote i različitosti. Većina igrača tvrdi da su u šahu objedinjeni elementi igre, sporta, umjetnosti i znanosti. Tek nakon što dijete zavoli samu igru i počne uživati u njoj može se razmišljati o sportskim natjecanjima, a kada umijeće igranja dosegne više razine opravdano možemo govoriti o umjetnosti te kasnije u profesionalnom natjecateljskom sustavu o vidu znanosti.
Ono što svaki šahist intuitivno osjeti potvrđeno je u brojnim znanstvenim studijima – igranje šah utječe na poboljšanje kreativnosti, logičkog rješavanja problema, pamćenja, koncentracije, samopouzdanja te mnogih drugih intelektualnih sposobnosti.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju