preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

eSigurnost

 

Virtualna učionica 

Kako se primjereno, odgovorno

i sigurno koristiti internetom!

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet učenika osmih razreda Vukovaru
Autor: Sandra Lacić, 10. 1. 2018.

Učenici osmih razreda, zajedno s razrednicom osmog b razreda Sandrom Lacić i ravnateljem Emilom Božikovim, posjetili su Vukovar u sklopu projekta Posjet učenika osmih razreda Vukovaru od 7. – 9. siječnja 2018. Tijekom ta tri dana učili su  vrijednostima Domovinskog rata i značaja bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.


Prvog dana učenici su poslušali predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Nakon ručka, tog istog dana, posjetili su Gradski muzej i Muzej vučedolske kulture gdje su učili o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara. Nakon posjeta muzejima prošetali su centrom grada do križa na ušću Vuke u Dunav. Navečer su imali zabavu u diskoteci u kojoj su se zabavili s ostalim učenicima iz naše županije.

Drugog dana, također uz pratnju stručnog vodiča, posjetili su memorijalne lokacije na širem području Vukovara. Prva lokacija bila je Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Ispred Spomen doma je tenk kao simbol sile koju su slomili hrabri branitelji grada Vukovara te bista Blage Zadre, vukovarskog branitelja i zapovijednika, koji se borio i vodio branitelje upravo na tom dijelu Vukovara. Nakon Trpinjske ceste, slijedio je posjet Mjestu sjećanja – Vukovarska bolnica ’91. U podrumskim prostorijama vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom okupcije grada. Na tom mjestu govori. Nakon bolnice, posjetili su još i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Ovčaru, na kojoj se nalazi spomen dom i masovna grobnica te izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Posjet učenika završio je predavanjem Škola mira u rodnoj kući našeg Nobelovca Lavoslava Ružičke. Cilj škole mira je da učenici odnesu svojim domovima poruku mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za sve učenike. Našu školu predstavljali su Marin Bačelić i Niko Ivanić, učenici osmog b razreda. Pokazali su izvrsno znanje i osvojili prvo mjesto!

 

 

‘’I vi možete zaplakati sa mnom jer vukovarsku tragediju suze ne mogu isprati, a čovjek ne može zaboraviti. Svaka pjesma je opomena čovjeku u potrazi za samin sobom jer da bismo spoznali sebe, moramo izraziti zahvalnost za slobodu i žrtvu Vukovara.’’

                Martina Baričević, Krik za Vukovar

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju