preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Tražilica
Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

vijesti
Učimo o štetnim utjecajima šećera na organizam ll
Sandra Lacić / datum: 10. 6. 2021. 10:54

I ove godine su učenici sedmih i osmih razreda su koristeći istraživački pristup i uz suvremene nastavne metode upoznali kakve štetne učinke na naše zdravlje ima pretjerana konzumacija skrivenih šećera. Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Takva  prehrana  tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina i ugljikohidrata, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.

 


[OPŠIRNIJE]PRIMJENA ZNANSTVENE METODE U POČETNOM UČENJU PRIRODOSLOVLJA
Sandra Lacić / datum: 7. 6. 2021. 17:49

Nastava prirode i društva u razrednoj nastavi ujedinjuje sadržaje različitih znanstvenih područja, prirodoslovnih i društvenih (kemije, fizike, biologije, geografije, povijesti, hrvatskoga jezika, informatike...) Tijekom poučavanja učenici trebaju ovladati ključnim pojmovima koji omogućuju nadograđivanje sadržaja prirodnih i društvenih predmeta u predmetnoj nastavi osnovne škole. Cikličko širenje znanja, vještina i sposobnosti u horizontali i vertikali kroz prirodnu skupinu predmeta rezultirat će poboljšanjem znanja i kompetencija učenika. Suvremena nastava prirodoslovlja proces je koji je okrenut budućnosti, u smislu da se pravilnom edukacijom i usmjerenom praksom ostvaruju preduvjeti za bolju i zdraviju budućnost, na svim područjima ljudskog djelovanja.


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
Sandra Lacić / datum: 22. 4. 2021. 22:13

Dan planete Zemlje i ove godine se u našoj školi obilježio na različite načine: sadnjom cvijeća, izradom kućica za ptice, izradom plakata, snimanjem videozapisa, crtežom i literarnim izričajem.

Učenici su uključeni u nekoliko školskih i eTwinning projekata: STEM Days,  Start the right actions - Time to move! te Primjena prirodoznanstvene metode u ranom učenju prirodoslovlja u kojima obilježavaju ekološki važne datume raznolikim i zanimljivim aktivnostima.

Što su naši učenici napravili u okviru projekta Start the right actions - Time to move! možete vidjeti na poveznici:

https://wakelet.com/wake/jZUeeKi3nllWKs_xUWotj


[OPŠIRNIJE]Županijsko Natjecanje iz Biologije
Sandra Lacić / datum: 17. 3. 2021. 10:11

Županijsko Natjecanje iz Biologije održano je 15. ožujka 2021. godine. Našu školu predstavljao je učenik 8.a razreda, Luka Nanjara, koji je osvojio 1. mjesto.

Čestitke Luki!


[OPŠIRNIJE]MODELI U NASTAVI BIOLOGIJE
Sandra Lacić / datum: 17. 12. 2020. 11:23

Pri obradi tematske cjeline Obilježja živih bića učenici sedmih razreda su na kreativan način izradili modele bakterijske, biljne i životinjske stanice te model virusa. Na temelju praktičnog rada učenici su usporedili i opisali građu pojedinih stanica te povezali stanične organele sa zadaćama koje obavljaju.  Učenici osmih razreda su svoju kreativnost  pri obradi tematske cjeline ... i izradili modele živčanih stanica.


[OPŠIRNIJE]Pilot-projekt Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj - novi projekt u našoj školi
Sandra Lacić / datum: 1. 9. 2020. 22:23

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika  o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti  bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu. Nositelji projekta su: Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac, Osijek. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med., a nacionalni koordinator za osnovne i srednje škole je mr.sc. Maja Kassa, prof. 

 Pilot-projekt se provodi  u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita od 35 sati godišnje. Namijenjen je kombiniranim skupinama učenika  7. i 8. razreda osnovne škole te trogodišnjim i četverogodišnjim srednjim školama.  Učenici zajedno sa svojim učiteljima – mentorima, putem digitalne platforme, obrađuju sadržaje i svladavaju planirane ishode koji se nalaze u sklopu Kurikuluma  izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita. 

          Na kraju nastavne godine planirano je natjecanje  u stečenim  vještinama te prezentacija rezultata istraživačkih radova i postera.

 

Na poveznici  možete vidjeti uratke naših učenika.

https://wakelet.com/wake/ql6xkE4A9Qzw5u31HdMkG

Poveznica na projekt http://https://bit.ly/2Xy2ydh (preuzeto s http://os-vijenac-os.skole.hr/)


[OPŠIRNIJE]STEM Days
Sandra Lacić / datum: 28. 8. 2020. 20:57

 

Što su naši učenici napravili u okviru projekta STEM Days možete vidjeti na povaznici:

https://wakelet.com/i/invite?code=38e1e4c

 

 


[OPŠIRNIJE]STEM i digitalne vještine
Sandra Lacić / datum: 12. 6. 2020. 23:04

Profesorica matematike i fizike Višnja Šuperba te profesorica biologije i kemije Sandra Lacić su provele istraživanje na temu STEM područje i digitalne vještine među učenicima sedmih i osmih razreda Osnovne škole Brodarica u Šibeniku. Anketirano je 77 učenika.

Izvješće o istraživanju STEM područje i digitalne vještine možete vidjeti u priloženom dokumentu.

 


[OPŠIRNIJE]Učimo o štetnim utjecajima šećera na organizam
Sandra Lacić / datum: 30. 4. 2020. 14:45

Učenici sedmih i osmih razreda su koristeći istraživački pristup i uz suvremene nastavne metode upoznali kakve štetne učinke na naše zdravlje ima pretjerana konzumacija skrivenih šećera. Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Takva  prehrana  tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina i ugljikohidrata, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.

 

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan voda
Sandra Lacić / datum: 22. 3. 2020. 23:41

 

‘’Žubor vode glas je oca moga oca. Rijeke su naše sestre, one nam gase žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo svoju zemlju, morate se sjetiti i učiti svoju djecu da su rijeke naše i vaše sestre, pa morate od sada pružati rijekama dobrotu kakvu biste pružili sestri.

Sve stvari su povezane. Sve što pogađa zemlju, pogađa i zemljine sinove.’’

                                                                            22. ožujka, Svjetski dan voda

 


[OPŠIRNIJE]Obavijest za učenike od 5. do 8. razreda
Sandra Lacić / datum: 16. 3. 2020. 14:25

Obavijest za učenike predmetne nastave o načinu praćenja nastave prirode, biologije i kemije


[OPŠIRNIJE]Sudjelovanje u obrazovnom istraživanju Učenje i poučavanje uz istraživanje tla u 5. razredu
Sandra Lacić / datum: 31. 1. 2020. 21:36

Učenici petih razreda upoznali su se s osnovnim pojmovima vezanim uz tlo te s ulogom i značajem tla. Osvijestili su ulogu ljudi u segmentu zajedničkog suživota s biljkama i životinjama. Ostvarujući  suradnju s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu i s učenicima drugih škola u Hrvatskoj, razvijali su prirodoznanstveni pristup koristeći rezultate ispativanja koje su s ostalim učenicima razmjenjivali koristeći suvremenu tehnologiju.

Istraživački pristup uz suvremene metode poučavanja omogućili su da učenici uče na zanimljiv i dinamičan način.


[OPŠIRNIJE]Industrijski napredak i njegov utjecaj na ekosustav mora
Sandra Lacić / datum: 9. 12. 2019. 18:35

Projekt učenika sedmih razreda.

Kombinirajući istraživačku nastavu i korištenje različitih IKT alata realizirani su odgojno-obrazovni ishodi predmeta Kemija i međupredmetnih tema (Održivi razvoj i IKT)

Očuvana priroda i okoliš predstavljaju najveću šansu za razvoj područja u kojem živimo. Razvijanje svijesti o nužnosti suživota svih živih bića te koje su posljedice narušavanja. Kod naših učenika želimo potaknuti stil života i donošenje osobnih odluka u skladu s očuvanjem prirode i okoliša. Osvijestiti ih da o njihovom trenutnom djelovanju ovisi budućnost njih samih, ljudske vrste i planete.


[OPŠIRNIJE]What's APPening around our Europe
Sandra Lacić / datum: 20. 9. 2019. 20:50


[OPŠIRNIJE]Utjecaj šećera na naš organizam
Sandra Lacić / datum: 2. 5. 2019. 17:45

 

Učenici sedmih i osmih razreda su koristeći istraživački pristup i uz suvremene nastavne metode  upoznali kakve štetne učinke na naše zdravlje ima pretjerana konzumacija šećera.

Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi. Moderni način prehrane i prerade namirnica doveo je do toga da u razvijenim europskim zemljama djeca konzumiraju previše dodanog šećera, koji čini od 16,5% do čak 25,6% dnevnog kalorijskog unosa. Dodani šećeri nisu samo prazne kalorije koje zauzimaju mjesto nutritivno bogatoj hrani, već mogu imati druge štetne učinke na organizam, a oni su ovisni o dozi.

 


[OPŠIRNIJE]Primjena prirodoznanstvene metode u početnoj nastavi prirodoslovlja
Sandra Lacić / datum: 25. 4. 2019. 23:12

I ove školske godine su učenici trećeg razreda naše škole i PŠ Grebaštica istraživali more i obalu. Opisivali su životne uvjete, istraživali alge, biljke i životinje.

Ovo je jedan dio projekta Primjena prirodoznanstvene metode u početnoj nastavi prirodoslovlja koji se kontinuirano provodi u našoj školi od 2009. godine. 

                                      

 


[OPŠIRNIJE]What's APPening in our School
Sandra Lacić / datum: 24. 3. 2019. 10:43

  

 

Od 18. do 22. ožujka 2019. bili smo domaćini našim europskim partnerima u sklopu projekta What's APPening in our Europe. Posjetili su nas učitelji iz: Sjeverne Irske, Slovenije, Češke, Italije i Finske te zajedno s našim učiteljima razmijenili iskustva učinkovite uporabe tableta u nastavi.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju