preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Tražilica
Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

O školi

 

Osnovna škola Brodarica u Brodarici (Šibensko-kninska županija) je mlada škola, djeluje 16. godinu.

A kako je počelo?

  • 10. travnja 1997.god. polaganjem kamena temeljca od strane tadašnje ministrice prosvjete i športa, gospode Ljilje Vokić, započela je izgradnja.
  • 11. svibnja 1999.god. na 13. sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije, donesena je Odluka o osnivanju.
  • 03. rujna 1999.god. održana je prva sjednica Učiteljskog vijeća.
  • 06. rujna 1999.god. prvi put se oglasilo školsko zvono i u lijepu novu školu je radosno ušlo 192 učenika rasporedenih u osam razreda
  • A za sljedećih desetak dana broj učenika je porastao na 204 što je službena brojka za školske god. 1999./00.

 Iz Spomenice

               Povijest mjesta  

     Brodarica je novo naselje nastalo iseljavanjem otoka Krapnja i doseljavanjem iz okolnih mjesta . Skoro se može reći da je Brodarica prošireni Krapanj. Sam otok Krapanj je dragulj među hrvatskim otocima. Najmanji je, najniži i najnaseljeniji hrvatski otok. Povijest Krapnja počinje 1436.god. kada ga je šibenski plemić Tome Jurić (koji svoju lozu vuče od bribirskih Šubića), otkupio od crkvenih vlasti i poklonio bosanskim franjevcima.Njih za desetak godina zamjenjuju fratri provincije sv. Jeronima. Danas je njegova baština pod posebnom zaštitom države. Krapljani su se istakli u borbama protiv Turaka, naročito u obrani Krapnja 1646.god. i kod Vodica iste godine, pa ih A.K.Miošić zove vitezovima. Školstvo u Krapnju započinje 01. siječnja 1811.god. i vjerojatno je to prva škola kod nas otvorena u nekom selu. Prvi učitelj je bio franjevac fra Ante Vilica, mještanin, koji je djecu ¨podučavao čitanju i pisanju dok im ne dođe doba da idu u polje. Pokrajinska osnovna škola otvorena je 1888.god. s prvim upraviteljem Josipom Rakamarićem. Ante Milutin Lojo, sagradio je današnju zgradu ¨pa kad je bio njegov sprovod 17. siječnja 1940.god., zaustavio se pred školom i glazba je posmrtnim maršom odala počast pokojnom Milutinu. Cijelo selo je sudjelovalo u sprovodu, ali napose 100 ronilaca, jer je pokojnik nabavio prvi ronilački aparat za spuge. Krapanj je nadaleko poznat po spužvarstvu, a Krapljane je tom zanatu naučio fra Antun, Grk  iz Krete. Ta djelatnost, više ili manje održala se do današnjih dana.                            

preskoči na navigaciju