OŠ Brodarica
Raspored prijevoza
Raspored sati - razredna nastava
Raspored sati - predmetna nastava
Raspored održavanja izvannastavnih aktivnosti, dopunske i dodatne nastave
Raspored sati - područne škole
Kriteriji za donošenje ocjene vladanja
https://read.bookcreator.com/0vaMGlLho8VsNWkjfqyy8zeudOj1/loMKpZ6ES-Ozwim-SDOzuQ
https://read.bookcreator.com/0vaMGlLho8VsNWkjfqyy8zeudOj1/vBV77hBLTbehmrKz8zxrxA
I ove godine su učenici naše škole koristeći istraživački pristup i uz suvremene nastavne metode upoznali kakve štetne učinke na naše zdravlje ima pretjerana konzumacija skrivenih šećera. U istraživanje su bili uključeni svi učenici, od petog do osmog razreda.
Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Takva prehrana tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina i ugljikohidrata, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.
U priloženim dokumentima možete vidjeti aktivnosti naših učenika i preuzeti radne listiće po skupinama.
Pravilnom prehranom se održava dobro zdravlje, zadovoljavaju energetske potrebe, omogućuje obavljanje fizičkog rada. Suvremeni način života nam nažalost često oduzima potrebno vrijeme da se hranimo pravilno.
Šećeri nisu samo prazne kalorije koje zauzimaju mjesto nutritivno bogatoj hrani, već mogu imati druge štetne učinke na organizam, a oni su ovisni o dozi.
Šećer i skriveni šećer uzrokuje:
Važno je znati čitati deklaracije. Neke namirnice slatkog okusa nemaju na popisu sastojaka riječ "šećer", ali još uvijek imaju šećer - samo je označen na drugačiji način, na primjer "dekstroza" ili "modificirani škrob". Skriveni šećeri obično završavaju s "oza": saharoza, dekstroza, maltoza, fruktoza, laktoza, glukoza...
Najsigurniji način da izbjegnemo unos štetnih šećera je povratak prirodnoj hrani koja će organizmu pružiti obilje raznolikih nutrijenata važnih za funkcioniranje te rast i razvoj. Najbolji način da se šećer kontrolira u prehrani je smanjiti (ili eliminirati) pakiranu, prerađenu i brzu hranu, sode i zaslađena pića i napitke svih vrsta. Konzimirajte kuhanu hranu spravljenu od svježih namirnica. Za smanjivanje žudnje za šećerom, dodajte više voća i slatkog povrća ( mrkva, krumpir, grašak, kukuruz) u svoju prehranu.
Očekivani ishodi:
- izračunati optimalni dnevni unos šećera u kcal
- usporediti količine šećera u različitim proizvodima
- pripaziti da zadovoljimo dnevnu potrebu za unosom šećera
- izraditi plakat
Aktivnosti:
Učenici su dobili 10 različitih napitaka, očitali te zabilježili količinu i vrstu šećera. Samostalno su rješavali zadatke s radnog listića u kojima su trebali primjenjivati znanja iz biologije (kako hrana utječe na naše zdravlje), kemije (biološko djelovanje tvari, udio sastojka u smjesi) i matematike (postotni račun, analiza i prikazivanje podataka). Za odabrane proizvode podatke su predočili stupčastim dijagramom.