preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brodarica

Login
Radio Brodarica

 · 1. EMISIJA

eTwinning škola

 

Dabar: od 2016.

Tražilica
Razredne stranice

 

 

 

 

 

    

     

      

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Novi Micro:bitovi su stigli u našu školu, sudjelujemo u projektu ProMikro
Autor: Ivana Križanac, 15. 12. 2017.

U skladu s ciljem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije "Proširiti i unaprijediti primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i obrazovanju", Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja pokreće projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskoga načina razmišljanja i problemskoga pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Svim učenicima 6. razreda su podijeljeni kompleti Micro:bitova koje će koristiti za različite nastavne i izvannastavne aktivnosti.


Prvi korak smo napravili već prošle godine kada smo formirali grupu koja je jednom tjedno (zajedno s mentoricama Višnjom Šuperba, učitelj matematike i fizike, Marinom Nadoveza i Ivanom Križanac, učiteljice razredne nastave) osmišljavala različite programe za uporabu Micro:bitova (od igraće kockice, mjerača vlage i temperature, jednostavnih igrica, pa sve do kompasa).

Od ove godine se jednom tjedno (srijedom) nalazimo za potrebe različitih aktivnosti u našoj školi (mentorice Ivana Križanac i Višnja Šuperba).

Prva od aktivnosti je bila priprema za Večer matematike gdje su učenici šestih razreda pripremili igraće kocke za učenike drugog razreda.

Druga aktivnost je bila Micro:bit čestitke za naše Erasmus+ partnere u projektu Energy for Life. Učenici su programirali eČestitke koje smo poslali u Grčku, Poljsku, Francusku, Španjolsku, Italiju i Rumunjsku i na taj način proširili našu ideju korištenja micro:bitova.

 

 

Uključili smo se i u Natječaj za dodjelu setova za zalijevanje uz pomoć kojeg će učenici drugog razreda, zajedno s učenicima šestih i sedmih razreda naše škole pratiti rast i razvoj biljaka uzgojenih iz sjemena dobivenog iz šest različitih država u sklopu projekta Energy for life (Erasmus+, K2). Pratit će sljedeće životne uvjete: voda, zemlja i zrak.
Drugaši su biljke posadili. Učenici šestih i sedmih razreda programirat će micro:bit te će pomoću njega regulirati količinu vlage u zemlji na satovima prirode i biologije. Kontrolirat će pH uzoraka zemlje dobivene iz država partnera u projektu (kemija), mjeriti temperaturu zraka, mjeriti vlažnost zemlje i zraka te uspoređivati uvjete potrebne za rast biljaka. Dobivene vrijednosti prikazat će tablično. Rezultati će biti predstavljeni kao istraživački rad nastao suradnjom učenika razredne i predmetne nastave. Inicijator i mentor prijave na natječaj je Sandra Lacić, učitelj prirode, biologije i kemije. Ako do sada niste, podržite nas s jednim Like! na poveznici.

Tijekom godine se nadamo da će nam se još učitelja pridružiti i pozivamo sve zainteresirane da nas posjete srijedom u školi ili virtualno u našoj učionici!

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
STEM u našoj školi

Početkom nastavne godine 2016./2017. godine prijavili smo se na natječaj projekta Croatian Makers, udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM. Ubrzo je stiglo pet robota u našu školu.

  

Interes učenika je bio veliki, ali zbog prostornih i organizacijskih uvjeta ograničili smo grupe na četiri člana starije dobne skupine i devet članova mlađe dobne skupine. Stariju dobnu skupinu čine: Marin Bačelić, Toni Radak, Tanja D. Sakunova i Mate Bulat.

Mlađu dobnu skupinu čine četvrtaši Luka Milković, Mario Paškalin, Angelo Palinić, Gabriel Gerbec  te povremeno, ovisno o složenosti zadatka, im se pridruže prvaši, Stela Ćurak, Petar Gović, Antonio Cvetkoski, Luce Gović i Lovre Gović.

 

Tijekom tjedna jedanput, ali kad je natjecanje i više puta s učenicima rade učitelji: Višnja Šuperba, prof. matematike, Marina Nadoveza, dip.uč.r.n. i Ivana Križanac dipl.uč.r.n. 

Osim programiranja mBota krenuli smo i s grupom od 15 učenika kodirati Micro:bit-ove.

U ovom kutku web sjedišta naše škole, objavit ćemo sve zadatke s natjecanja CM Lige kao i rješenja te se nadamo da će nam se tijekom sljedeće godine pridružiti još više zainteresiranih učenika u našoj školi!

   

preskoči na navigaciju